منابع گفته اند که چهارمین دور گفتوگوهای صلح میان دیپلوماتهای امریکایی و نمایندههای طالبان پیش از عید قربان در قطر برگزار میشود.
گزارش ها می رساند که تا کنون سه نشست میان نمایندههای طالبان و معاون وزیر خارجه امریکا در دوحه انجام شده و نشست چهارم آنها پیش از عید قربان برگزار خواهد شد.
نمایندههای طالبان در قطر تایید کردند که تاکنون سه بار با الیسویلز معاون وزارت خارجهی امریکا به هدف آغاز گفتوگوهای رسمی و هدفمند، دیدار کردهاند.
این گفتوگوهای طالبان به تایید رهبری این گروه صورت گرفته است.
رسانههای غربی گزارش دادند که در گفتوگوهای نمایندههای طالبان با معاون وزیر خارجه امریکا درباره فعالیت آزاد طالبان در دو ولایت کشور، مشارکت طالبان در قدرت و چگونگی فعالیت پایگاههای امریکا در افغانستان گفتوگو شده است.
برخی از طالبان در گفتگو با رسانههای غربی نتایج این نشست را مثبت عنوان کرده اند.
داور نادی یکی از آگاهان باور دارد که این بار، در پیوند به چگونگی حضور نیروهای خارجی در افغانستان میان طالبان و مقامهای امریکایی گفتوگو خواهد شد.
مقامهای امریکایی بارها تاکید کردهاند که جنگ افغانستان راه حل نظامی ندارد و یگانه راه حل گزینه سیاسی است. وزیر پیشین دفاع امریکا نیز بر این موضوع تاکید دارد.
چک هیگل وزیر دفاع پیشین امریکا در گفتگو با سی ان ان گفت: "با توجه به وضعیت پیچیدهی جنگی افغانستان، وضعیت روز به روز درحال بدتر شدن است. تنها تلاش دپلوماتیک است که میتواند به چنین وضعیتی پایان دهد. در نخست، تلاشها برای برقراری یک آتشبس تمرکز دارد و در گام دوم، احتمالن روی مشارکت در قدرت به عنوان یک راه حل صلحآمیز نیز بحث خواهد شد. شما میدانید که طالبان جغرافیایی را در افغانستان در تصرف خود دارند. جنگ افغانستان راه حل نظامی ندارد و به گونهیی باید به این جنگ طولانی پایان داده شود و رییسجمهور غنی این را میداند. رویکردی را که او در پیش گرفته، یگانه روش مناسب و مسوولیتپذیر برای پایان وضعیت کنونی است".
مقامهای حکومت افغانستان به ویژه معاون سخنگوی ریاست جمهوری تاکید دارد که این گفتوگوها میان نمایندههای طالبان و معاون وزارت خارجه امریکا به هدف تسهیل گفتوگوهای رسمی با دولت افغانستان صورت گرفته است.
از سوی هم شماری از آگاهان با توجه به برنامههای گونه گون رییس جمهور امریکا در پیوند به صلح و جنگ افغانستان گفته اند که در این مدت برنامههای امریکا برای افغانستان بیثبات و متضاد بوده است.
دونالد ترامپ نزدیک به دو سال پیش به عنوان رییس جمهور امریکا در راهبرد تازه کشورش برای افغانستان را بشمول موارد چون پشتیبانی از نیروهای امنیتی افغانستان، حضور نیروهای امریکایی در افغانستان بر بنیاد شرایط نه زمان، اعمال فشار بیشتر به پاکستان و دادن نقش بیشتر به هندوستان، اعلام کرد.
هرچند بر بنیاد این راهبرد نیروی بیشتر امریکایی به افغانستان فرستاده شد، اما آنچه مقام های امریکایی هم تایید کرده اند این راهبرد تاثیر آنچنانی برای تضعیف گروه طالبان برجا نگذاشته و از همین رو اکنون اداره ترامپ راهکار تازهای گفتوگوهای مستقیم با گروه طالبان را در پیش گرفته است.
بخش دیگر راهبرد امریکا که تازه نشر شده، خواست از نیروهای امنیتی افغانستان برای بیرون شدن از مناطق کم جمعیت به هدف کاهش تلفات نظامیان افغان و نیز تمرکز آنان بر تامین امنیت شهرهای بزرگ است.
جاوید کوهستانی یکی از آگاهان، با توجه به این عملکردهای گونه گون، سیاست ترامپ را در برابر افغانستان بی ثبات می دانند.
اما فرامرز تمنا تاکید دارد که با روی کار آمدن اداره دونالد ترامپ، به رابطه سرد افغانستان و امریکا در دوره حامدکرزی و اوباما نقطه پایان گذاشته شد و صفحه تازه در روابط دو کشور گشوده شد.
آقای تمنا دگرگونی های پسین را تاکتیکی دانسته افزود که افغانستان نتوانسته از فرصتهای به میان آمده که سیاست اداره ترامپ به ویژه در برابر پاکستان ایجاد کرده، به درستی استفاده کند.
امریکا بزرگترین شریک راهبردی و نیز کمک کننده مالی افغانستان است. از همین رو کابل همواره از سیاست های واشنگتن متاثر بوده است.
برخی آگاهان دورنمای سیاست ترامپ در برابر افغانستان را ناروشن و در حال تغییر میدانند. هرچند شماری دیگر میگویند که ترامپ برای پیروز شدن در انتخابات آینده امریکا، نیاز دارد تا دستاوردی از جنگ افغانستان به مردمش ارایه کند؛ از همین رو تلاش میکند تا پیشترفتهای را در افغانستان به رخ مردمش بکشد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/10133
تگ ها: